Akadálymentesítő eszközök

Skip to main content
2023. június 20.

Sport


 • A GELLÉNHÁZI SPORTÉLET TÖRTÉNETE

  A nagylengyeli olajmező 1951-ben történt felfedezésének jelentősége nemcsak gazdasági szempontból volt fontos a falu életében, hanem élénk sportélet indult meg a vállalat megalakulásával egyidőben. A sporttevékenységet a Nagylengyeli Olajbányász Sportkör fogta össze, biztosítva a dolgozók és az ifjúság rendszeres sportolói és testedzési lehetőségeit. Gellénházán a legelső sportlétesítmény az 1956-ban felavatott úszómedence volt. Sportkörünk legjelentősebb eseménye 1964-hez köthető, amikor felavatták a korszerű labdarúgópályát, amely jelenleg is a megye jó minőségű pályáihoz tartozik. A sportpálya avatásával egyidejűleg készült el a tekepálya és a teniszpálya is. A dunántúli kőolajtermelő vállalatok egyesülése magával vonta a sportegyesületek fúzióját is. Így alakult meg 1973 nyarán beolvadt bázakerettyei, majd 1974 tavaszán a lovászi sportegyesületből az Olajmunkás SE Gellénháza székhellyel. A megalakuláskor a szakosztályok zöme - asztaltenisz, sakk, kosárlabda, úszás, tenisz, kézilabda, - Gellénházán működött.

  A járási és megyei bajnokságokban küzdő szakosztályokon kívül a labdarugó és a női kosárlabda emelkedett ki, amelyek csapatai az 1960-as években több esztendeig az NB III-as ill. NB II-es bajnokságban küzdöttek. A sportkörök egyesülése után egyre nagyobb jelentősége volt a tömegsportnak is, és valamennyi szakosztályban rendszeresek voltak az üzemi bajnokságok. Sportolóink sikeresen szerepeltek a megyében az Olajos Kupa küzdelmeiben. Az évek során azonban Zala megye három meghatározó olajipari települése a sporttevékenységben egyre inkább önállósodott, és az 1970-es évek vége felé, Gellénházán megtartva az Olajmunkás SE nevet. Ezzel egyidejűleg a sportköri munka is leszűkült a labdarugó és teke szakosztályra, valamint a tömegsportra. Ekkor a labdarugók és a tekések a megyei osztályban szerepeltek. Sajnos labdarugóink megyei szereplése nem volt sikeres, az innen történt kiesés után az 1980-as évek közepén meg is szűnt a csapat. Hosszú szünet után az 1990-es évek elején indultunk újra a bajnokságban a legalsó szintről, ami a Járási III-at jelentette. Azonban a jó csapatmunkának köszönhetően évről-évre feljebb kerültünk egészen a megyei első osztályig. Az utóbbi évek legnagyobb labdarugó sikere 2001-ben volt, amikor a megye legjobb 4 csapata közül harmadikként az országos főtáblára küzdöttük fel magunkat a Magyar Kupában. A tekecsapatunk az 1990-es évek elején érte el legnagyobb sikereit amikor eljutott az NB II-ig is. Napjainkban a labdarúgók a megyei II-ben, tekéseink pedig az NB III-ban szerepelnek.

  Az utánpótlás terén talán a labdarúgásban vagyunk legelőbbre, mivel a helyi általános iskolával karöltve részt veszünk az Országos Bozsik Programban. Ugyancsak hagyománnyá vált településünk három kiemelkedő sportemberének emlékére rendezett verseny: Doszpoth Sándor emlékversenyen tekében mérik össze tudásukat Gellénháza és a meghívott települések sportolói, a labdarúgást kedvelők Horváth Vilmosra és Horváth Tamásra emlékeznek, a lövészek pedig Erdődy Józsefnek állítanak emléket..

 • OLAJMUNKÁS SE LABDARÚGÓ CSAPAT


  Múlt és jelen

  „1953 Február hónapban a megyei TSB, a megyei felnőtt labdarúgó-bajnokság mellett a megye járásai részére is kiírta a járási labdarúgó- bajnokságot.
  A benevezett csapatokat több csoportra osztották, így a zalaegerszegi járási csoportba került a Nagylengyeli Bányász SK. Amíg az idő engedte, a csapat – melybe fúrós legények, termelési dolgozók, mérnökök és adminisztratívok szerepeltek, - azonnal megkezdte az edzéseket. Március 29-én a hó utolsó vasárnapján megkezdődött a járási bajnokság, melyben többek között Pusztaszentlászló, Pölöske, Tófej, Andráshida, Egervár, Zalatárnok csapatai tartoztak.
  A sorsolás szeszélye folytán a Nagylengyeli Bányász vidéken kezdte szereplését éspedig Pölöskén, ahol délelőtt rendezték a meccset. Krénusz Pál Csepel-vipponját adta oda az útra, melyre a felpakolt láda körül ült 13 fő, mint a verebek.”

  Így kezdődött hát Gellénházán Csath Béla fúrómérnök – sportegyesületünk egyik alapítója – visszaemlékezése szerint a labdarúgó-élet. Persze az eltelt évtizedek alatt alapos változáson ment keresztül a legnépszerűbb sport községünkben is; ma már Olajmunkás SE a név s a kezdeti tizenhárom fős csapat létszáma is száz fölé emelkedett. Javulnak a feltételek is: az utóbbi két esztendőben pályázatok révén jó lett a sportruházat, versenyszerelés ellátottság, különböző technikai eszközök - fűnyíró traktor, pálya-vonalazó, laptop, nyomtató, stb. - kerültek beszerzésre és a klubház is új fűtést kapott. Mivel sajnos csak egy pálya áll a csapatok rendelkezésére, ezért különösen ügyelni kell a karbantartásra; automata öntözőberendezés biztosítja a gyepszőnyeg állagát.

  A most zajló kiírásban 115 igazolt focistánk rúgja a bőrt hétről hétre a versenyszezonban a Zala Megyei Labdarúgó Szövetség bajnokságaiban.  A „Bozsik program” alsó tagozatos kis labdarúgó-palántái, a serdülő (U16) és az ifi (U19) játékosai szakképzett, UEFA-liszenszes edzők irányítása alatt végzik a felkészülést, játsszák bajnoki meccseiket. A felnőtt csapat 2011 óta a megyei I. o. bajnokság élmezőnyébe tartozik; 2013-2014 –ben ezüst, 2016-2017 –ben bronzérmesek lettek a fiúk.

  Elismerésre méltó a Magyar Kupa kiírásban való részvétel: tavaly is, idén is sikerült az országos főtáblára kerülni, ráadásul 2017 –ben egészen a legjobb 32 –ig sikerült jutni! Így próbálják öregbíteni focistáink Gellénháza hírét a megye városaiban, községeiben. Labdarúgóink szívesen látott vendégek ellenfeleink sporttelepein, szereplésük figyelemmel kísérhető a sportsajtóban. Sportszerűségükkel, pályán és pályán kívüli viselkedésükkel méltóak a nagy múltú egyesület vörös-fekete színeire, és amikor hazai mérkőzésen levonulnak a Széchenyi u. 40. mára már kissé szűkössé vált öltözőjéből a pályára, büszkén hangozhat fel a csatakiáltás: Hajrá Olaj!

 • OLAJMUNKÁS SE TEKE CSAPAT

  Az OLAJMUNKÁS SE. férfi tekecsapat elődje a NAGYLENGYEL BÁNYÁSZ SK., ami 1958-ban alakult. Játékosai helyiek az olajiparban dolgozók voltak. Kezdetben tekepálya hiánya miatt, Zalaegerszegen bérelt pályán játszották a mérkőzéseiket. 1964-ben készült el a kétsávos kéziállításos azfaltburkolatú tekepálya. Így a játékosoknak a saját pályán játszott mérkőzések mellett több lehetőségük lett a gyakorlásra. 1972-ben a megyei bajnokság megnyerésével az osztályozón túljutva a nemzeti Bajnokság (NB II.) másodosztályba is felkerültek. 1980-as évek elején először a pálya automatikai berendezést kapott, majd az aszfalt burkolat helyett műanyag borítás került a pályatestre és a fa bábukat műanyag bábukra cserélték. Ez a minőségi változás felkeltette a tekesport iránti érdeklődést. Egyre többen látogatták a tekepályát - „unokától a nagyszülőkig” - és kapcsolódtak be a játékba. Folyamatosan kerültek megrendezésre az üzemi és az utcai teke csapatbajnokságok, házaspári és ünnepi tevékenységek. Női csapat is alakult, amely a Zalaegerszeg városi és körzeti tömegsport versenyeken is részt vett. Jó utánpótlás neveléssel és szakmailag szakszerű irányítással a tekecsapat meghatározóvá vált. a korábban NB II-t megjárt csapat „utódai” 1987-től hol az NB III.-ban hol az NB II.-ben szerepeltek. Reprezentatív versenyük a DOSZPOTH SÁNDOR TEKE EMLÉKVERSENY, amelyet az elhunyt vezetőjük és edzőjük tiszteletére a helyi önkormányzat segítségével évente rendeznek meg.

  Az Olajmunkás SE férfi tekecsapata az NB(Nemzeti Bajnokság) III. Nyugati csoport 2016-2017 évi csapatbajnokságában 2. helyen végzett, az első helyezettel azonos pontszámmal (csak a jobb csapatpontok aránya döntött az első helyezett javára). Ezáltal lehetőséget kapott – eggyel magasabb osztályban – NB II-es bajnokságban való szerepléshez. Így a csapatunk a 2017-2018-as bajnoki évet már az NB II. Dél-Nyugati csoportjában folytatta.

  Az NB III-as csapat tagjai voltak: Babati Gyula, Babati Ferenc, Babati Bence, Kiss Gergő, Kocsis Tamás, Oswald Tamás II., Simon Attila, Takács Ádám, Takács István, Tompos József.

  Mivel az NB II-es bajnokságban kötelező ifjúsági csapatot is szerepeltetni, ezért a bajnokság kezdése előtt három fő fiatalabb versenyzővel – Horváth Patrik, Németh Bertalan, Oswald Dániel – nőtt a csapat létszáma. Németh Bertalan a 2017 évi Területi Magyar Iskolai Egyéni Bajnokságban első helyezést ért el. Oswald Dániel az U14-es 2017 évi utánpótlás országos döntőjén országos bajnok lett. Ezt követően ősszel, már igazolt versenyzőként, a 2017 évi országos serdülő fiú egyén bajnokságon, Budapesten 32 versenyző között a 6. helyet szerezte meg, 120 vegyes gurításból 551 fával.

  Jelenleg (2017-2018) a 12 csapatos versenyben, az őszi fordulóban lejátszott mérkőzések befejeztével, a csapatunk a 6. helyen áll a táblázaton. Az ifjúsági csapat pedig a 4. helyen.  

  A lejátszott mérkőzések eredményei a MATESZ Eredményközlő (alábbi linkek alatt) oldalán tekinthetők meg:

  NB II DÉL-NYUGAT EREDMÉNYEK:

  http://tekesport.hu/WeblapOLD/eredm.php

  NB II DÉL-NYUGAT IFJÚSÁGI EREDMÉNYEK:

  http://tekesport.hu/WeblapOLD/eredm.php

  2017 nyarán, a helyi önkormányzat anyagi segítségével, a tekepályánkon kicserélték az elhasználódott bejárati ajtót, valamint felújították a vizesblokkot, a mellékhelyiségeket és az öltözőket, ezen felül melegvizes bojlert kapott a vizesblokk.