Elérhetőségek

Gellénháza Község Önkormányzata

8981 Gellénháza,
Kossuth u. 2.
Telefon:
3692566027
E-mail:
polgarmester.gellenhaza@zalaszam.hu

Sport / Sport-történet / A gellénházi sportélet története

A gellénházi sportélet története

A gellénházi sportélet története

A nagylengyeli olajmező 1951-ben történt felfedezésének jelentősége nemcsak gazdasági szempontból volt fontos a falu életében, hanem élénk sportélet indult meg a vállalat megalakulásával egyidőben. A sporttevékenységet a Nagylengyeli Olajbányász Sportkör fogta össze, biztosítva a dolgozók és az ifjúság rendszeres sportolói és testedzési lehetőségeit. Gellénházán a legelső sportlétesítmény az 1956-ban felavatott úszómedence volt. Sportkörünk legjelentősebb eseménye 1964-hez köthető, amikor felavatták a korszerű labdarúgópályát, amely jelenleg is a megye jó minőségű pályáihoz tartozik. A sportpálya avatásával egyidejűleg készült el a tekepálya és a teniszpálya is. A dunántúli kőolajtermelő vállalatok egyesülése magával vonta a sportegyesületek fúzióját is. Így alakult meg 1973 nyarán beolvadt bázakerettyei, majd 1974 tavaszán a lovászi sportegyesületből az Olajmunkás SE Gellénháza székhellyel. A megalakuláskor a szakosztályok zöme - asztaltenisz, sakk, kosárlabda, úszás, tenisz, kézilabda, - Gellénházán működött.

A járási és megyei bajnokságokban küzdő szakosztályokon kívül a labdarugó és a női kosárlabda emelkedett ki, amelyek csapatai az 1960-as években több esztendeig az NB III-as ill. NB II-es bajnokságban küzdöttek. A sportkörök egyesülése után egyre nagyobb jelentősége volt a tömegsportnak is, és valamennyi szakosztályban rendszeresek voltak az üzemi bajnokságok. Sportolóink sikeresen szerepeltek a megyében az Olajos Kupa küzdelmeiben. Az évek során azonban Zala megye három meghatározó olajipari települése a sporttevékenységben egyre inkább önállósodott, és az 1970-es évek vége felé, Gellénházán megtartva az Olajmunkás SE nevet. Ezzel egyidejűleg a sportköri munka is leszűkült a labdarugó és teke szakosztályra, valamint a tömegsportra. Ekkor a labdarugók és a tekések a megyei osztályban szerepeltek. Sajnos labdarugóink megyei szereplése nem volt sikeres, az innen történt kiesés után az 1980-as évek közepén meg is szűnt a csapat. Hosszú szünet után az 1990-es évek elején indultunk újra a bajnokságban a legalsó szintről, ami a Járási III-at jelentette. Azonban a jó csapatmunkának köszönhetően évről-évre feljebb kerültünk egészen a megyei első osztályig. Az utóbbi évek legnagyobb labdarugó sikere 2001-ben volt, amikor a megye legjobb 4 csapata közül harmadikként az országos főtáblára küzdöttük fel magunkat a Magyar Kupában. A tekecsapatunk az 1990-es évek elején érte el legnagyobb sikereit amikor eljutott az NB II-ig is. Napjainkban a labdarúgók a megyei II-ben, tekéseink pedig az NB III-ban szerepelnek.

Az utánpótlás terén talán a labdarúgásban vagyunk legelőbbre, mivel a helyi általános iskolával karöltve részt veszünk az Országos Bozsik Programban. Ugyancsak hagyománnyá vált településünk három kiemelkedő sportemberének emlékére rendezett verseny: Doszpoth Sándor emlékversenyen tekében mérik össze tudásukat Gellénháza és a meghívott települések sportolói, a labdarúgást kedvelők Horváth Vilmosra és Horváth Tamásra emlékeznek, a lövészek pedig Erdődy Józsefnek állítanak emléket..

 
« Vissza az előző oldalra!

Gellénháza Község Önkormányzata - Magyar