Elérhetőségek

Gellénháza Község Önkormányzata

8981 Gellénháza,
Kossuth u. 2.
Telefon:
3692566027
E-mail:
polgarmester.gellenhaza@zalaszam.hu

Hírek / Határtalanul! Kárpátaljai szolidaritási program

Határtalanul! Kárpátaljai szolidaritási programHatártalanul! program

 

Barangolás Kárpátalján programsorozat (tervezet)

1.nap (péntek) 80km
indulás Gellénháza - Beregsurány 600km
Határátkelés, érkezés Kárpátaljára. Rövid megálló az Okko benzinkúton, mosdó- és kávészünet, pénzváltás. Innen Munkácsra utazunk, ahol Kárpátalja egyik leghíresebb várába, a Zrínyi Ilona által hősiesen védett Munkácsi várba látogatunk. Szálláshelyünkre, Nagymuzsalyra utazunk, szálláshelyek elfoglalása magyar családoknál, vacsora.
 
2.nap (szombat) 240km
Reggeli után a Vereckei-szoros irányába indulunk. Először Szolyvára utazunk, itt tiszteletünket tesszük az emlékparkban, ahol megemlékezünk az 1945 málenykij robot áldozatairól, ahol kárpátaljai magyarok tízezrei lelték értelmetlenül halálukat. Ezt követően Európa legerősebb védelmi rendeszével ismerkedünk, az Árpád-vonallal. Az egyik épen maradt parancsnoki bunkerbe mintegy 50 méteres mélységig ereszkedünk le a lépcsőfokokon, valamint 800 métert járunk be. Folytatva utunkat a Vereckei hágóhoz utazunk. A hágó történelmi levegője mellett a kilátás is gyönyörű. Itt található a millecentenáriumi emlékmű, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állítottak 1996-ban.
Idő függvényében Beregvárra a Shcönnborn kastély parkjában található örök fiatalság és szépség forrását is felkeressük. Visszautazunk szálláshelyünkre, vacsora.
 
3.nap (vasarnap) 280km
Reggeli után első megállónk a beregszentmiklósi várkastélynál lesz. Bartos József várúr mutatja be a vár múltját és jelenét. Számos jelentős esemény mellett megemlítjük azt is, hogy Thököly Imre és Zrínyi Ilona e falak között ismerkedett meg, sőt itt töltötték nászéjszakájukat is.Innen továbbutazunk a Borzsa-havas lábához. A hegyvidékre jellemző kirakodó vásár mentén érkezünk meg Kárpátalja nem csak legismertebb, de legszebb vízeséséhez, a Sipot-vízeséshez. 
A vízesés felkeresése után egy 1650 méter hosszú felvonó segítségével jutunk fel a Gemba nevezetű hegy oldalába több mint 1100 méter magasra, ahonnan elsétálhatunk a közeli gerinchez  és megcsodálhatjuk a festői szépségű Borzsa-havasokat. Itt hippik által üzemeltetett panorámakávézóba is betérhetünk egy áfonyalekváros palacsintára, amit tea- és kávékülönlegességekkel, vagy ágyas pálinkával öblíthetünk le. Visszatérünk szálláshelyünkre, Nagymuzsalyra, vacsora.
 
4.nap (hétfő) 180km
Reggeli után Ungvárra a megyeszékhelyre indulunk, ahol először  felsétálunk a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, majd felkeressük a váralja kávézó múzeumot, ahol lehetőségünk lesz elfogyasztani egy finom kávét. Ezt követően szabadprogram keretében meglátogatjuk Ungvár óvárosi részét: Székesegyház, korzó, hársfasor az Ung partján, Szent György templom, sétálóhíd, Petőfi tér. Visszaúton megállunk Munkácson, ahol a belvárosban teszünk rövid gyalogos sétát: régi és új városháza, Kárpátalja első színháza, Munkácsy Mihály szülőházának helye és mellszobra, a Rákóczi-birtok fő udvarháza vagy Fejér-ház.Visszatérünk Nagymuzsalyra, vacsora a vendégházaknál, majd kézműves sajtok és borok kóstolásával egybekötött zenés táncmulatsággal zárjuk a napot.
 
5.nap (kedd) 10 km
Reggeli után felsétálunk a XIV. században épült nagymuzsalyi református templomba, majd a kárpátaljai magyarság fővárosába, Beregszászra utazunk, ahol belvárosi sétánk alkalmával láthatjuk az egykori Bereg vármegyeházat, a felújított Magyar Királyi Törvényszék épületét, a volt Úri kaszinót és a Hősök terét. Ezt követően szabadprogram keretében vásárlási lehetőséggel (piacon vagy helyi szupermarketben) zárjuk kárpátaljai programunkat.
Határátkelés Beregsuránynál érkezés Gellénházára várhatóan 22:00
 

 

Barangolás Kárpátalján programsorozat / Beszámoló

2019. április 19-én reggel 5 órakor a Gellénházi Nők Egyesületének 40 tagja indult autóbusszal a „Kárpátaljai szolidaritási program” elnevezésű „Barangolás Kárpátalján!” című pályázati program keretében Kárpátaljára.

A beregsurányi határátkelőnél 4 órás várakozás után hagytuk el Magyarországot. Ez a hosszú idő kissé módosította az előre tervezett programot, de az idegenvezető nagyon rugalmasan átgondolta és átszervezte már az első napot. A megmaradt idő elegendő volt a kárpátaljai magyarság fővárosának, Beregszász belvárosának megtekintésére. Láthattuk többek között az egykori Bereg vármegyeházat, az Úri Kaszinót, a Hősök terét. A belvárosi séta után Nagymuzsalyra utaztunk, ahol elfoglaltuk szállásunkat az ott élő magyar családoknál.

A második napon 8 órakor indultunk a Vereckei-szoros irányába. Először Szolyván tiszteletünket tettük az emlékparkban, ahol megemlékeztünk az 1945-ös málenkij robot áldozatairól, és koszorút helyeztünk el az emlékhelyen. Ezt követően Európa legerősebb védelmi rendszerével , az Árpád-vonallal ismerkedtünk. Az egyik épen maradt parancsnoki bunkerbe kb. 50 méter mélységig ereszkedtünk le, és kb. 800 métert jártunk be. Ezután, autóbusszal folytatva utunkat, jutottunk el a gyönyörű kilátást nyújtó Vereckei-hágóig. Itt megtekintettük és megkoszorúztuk az Árpád seregek bevonulásának emlékére 1996-ban állított millecentenáriumi emlékművet. Hazaúton felkerestük a Schönnborn kastély parkjában található örök fiatalság és szépség forrását Beregváron, majd Beregszentmiklóson álltunk meg, ahol Bartos József várúr kalauzolt végig bennünket a várkastélyán.

A harmadik nap reggelén ugyancsak 8 órakor keltünk útra, és először az 1. napon kimaradt programot pótoltuk, Munkácsra utaztunk. A belvárosi gyalogos séta során megtekintettük a régi és új városházát, Munkácsy Mihály mellszobrát, valamint Kárpátalja egyik leghíresebb, a Zrínyi Ilona által hősiesen védett várat. Itt koszorút is elhelyeztünk Zrínyi Ilona és fia, II. Rákóczi Ferenc szobránál. Utunkat folytatva jutottunk el a Borzsa-havasokhoz. Megcsodáltuk Kárpátalja nemcsak legismertebb, de legszebb vízesését, a Sipot- vízesést. Utána egy 1650 méter hosszú felvonóval jutottunk fel a Gemba-hegy oldalába, több mint 1100 m magasra, ahonnan nemcsak a festői kilátásban gyönyörködhettünk, hanem  élvezhettük a hógolyózás örömeit is.

A negyedik napon a megyeszékhelyre, Ungvárra mentünk. Felsétáltunk a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, majd az óvárosi séta során megnéztük pl. a Szent György templomot, a Petőfi teret. A délután folyamán körülnéztünk Nagybereken. Örömmel tapsztaltuk, hogy a magunkkal hozott adománnyal egy rendezett, fejlődő települést támogathatunk. Nagymuzsalyra visszatérve nagyon jó hangulatú kézműves sajt- és borkóstolóval egybekötött zenés táncmulatsággal zártuk a napot.

A családoknál eltöltött idő alatt megtapasztalhattuk a határon túli magyarok szülőföldhöz kötődését, a háziak vendégszeretetét, a szíves fogadtatást. Bepillantást nyerhettünk mindennapjaikba, személyes tapasztalásokat szereztünk a külhoni magyarságról.  

Kirándulásunk 5. napján a háziaktól elköszönve nyolc órakor elindultunk Beregszászra, ahol szabadprogram keretében a piacon vásárlási lehetőség zárta kárpátaljai programunkat. Egy nagyon tartalmas, jól szervezett, szép kirándulást követően, a határon eltöltött 5,5 óra várakozás, és 6 óra utazás után érkeztünk meg Gellénházára április 24-én, hajnali fél egykor.

 

Fotók az 5 napos "barangolásról" - napi bontásban - a Galériánkban tekinthetők meg:

https://gellenhaza.hu/hu/galeria/


Kapcsolódó galéria:

Gellénháza Község Önkormányzata - Magyar